Od skromnih početaka davne 1970. godine,  DonJoy tvrtka  postala je vodeća na tržištu za ortoza i steznike za zglobove koljena i vrlo je poznata po dokazano učinkovitim ortozama premium  u 4 točke za ozljede ligamenata u koljenu i osteoartrozu.

Danas DonJoy ima kvalitetno rješenje za gotovo svaki zglob u ljudskom tijelu. DonJoyev uglađeni izgled i otmjeni dizajn u kombinaciji s vrhunskim izvedbama vraćaju vrhunske svjetske sportaše na vrh njihove igre. Iako ih često prepisuju medicinski stručnjaci u sportskoj industriji, proizvodi također idu u korist svima kojima je potrebna sanacija ozljeda ligamenata i prevencija ozljeda.

4-Points-of-Leverage ™ sustav učvršćenja

4-Points-of-Leverage je dinamični sustav učvršćenja koji se sastoji od krute konfiguracije manšete i remena, pri čemu se na potkoljenicu primjenjuje stražnja sila koja sprečava pomicanje sprijeda. To smanjuje opterećenje prednjeg križnog ligamenta (ACL).

Dizajn ortoze  s 4 točke :

  • Znatno smanjuje naprezanje ACL *
  • Pruža konstantno dinamičko opterećenje

Točka poluge # 1

Tibija je usidrena manžetnom postavljenom na posterijalnom djelu lista

Točka poluge # 2

Femur je usidren manžetnom postavljenom na vrh prednjeg djela bedra

Točka poluge # 3

Remen preko stražnjeg djela potkoljenice potiskuje bedrenu kost sprijeda

Točka poluge # 4

Remen postavljen na prednju potkoljeničnu kosti primjenjuje aktivno konstantno opterećenje kako bi spriječio prevođenje prednje potkoljenične kosti.

Kako DonJoy® ortoza s 4 točke štiti koljeno s nedostatkom ACL-a?

Pacijenti s koljenom s nedostatkom ACL-a imaju anterolateralnu nestabilnost zbog koje koljeno popušta.

Vrlo je teško izravno kontrolirati nestabilnost u koljenu s nedostatkom ACL-a pomoću otoze za koljeno. Neizravna stabilizacija koljena postiže se biomehaničkim dizajnom DonJoy aparatića u 4 točke.

Klinički je dokazano da je sustav od 4 točke najučinkovitiji način sprječavanja prednjeg prevođenja potkoljenice.

DonJoy ortoza pružit će visoku razinu stabilnosti za koljeno s nedostatkom ACL-a učinkovitim smanjenjem ili sprječavanjem prednjeg prelaska tibije korištenjem poluge od 4 točke.

 

FourcePoint™ tehnologija šarke (struno)

Agresivne ekscentrične kontrakcije kvadricepsa proizvode značajnu translaciju prednjeg dijela tibije i mogu ozlijediti ACL ili trajno ispružiti ACL graft (DeMorat i sur., AJSM, 2004.). Dodatne studije pokazuju da treba izbjegavati  intenzivne aktivnosti kvadricepsom pod zajedničkim kutovima, posebno posljednjih 30 stupnjeva ekstenzije, kada su naprezanja maksimalna. DJO je razvio šarku kako bi se pozabavio maksimiziranjem zaštite od ACL i ACL transplantata u ovim “rizičnim” položajima.

Mali kutovi savijanja koljena pri početnom kontaktu tijekom zadataka „spuštanja“ mogu pridonijeti ozljedama ACL-a. Šarka FourcePoint može se koristiti za kontrolu opsega pokreta zglobova povećavajući kut savijanja koljena tijekom spuštanja, što rezultira smanjenjem prednje smične sile na ACL-u za 9-13% (Garret i Yu, AJSM, 2004).

DonJoy FourcePoint koristi opružni mehanizam u šarkama kako bi postupno povećavao otpor tijekom ekstenzije koljena. Otpor se uključuje u zadnjih 25 stupnjeva produženja (u odnosu na graničnik produženja). Zglob ima tri razine otpora s mogućnošću isključivanja otpora ako je to prikladno.

Otpor ima tri ključne uloge:

  1. smanjuje vrijeme provedeno u blizini punog produžetka ili u rizičnom položaju
  2. povećava stražnje opterećenje koje podupirač podupire na tibiju kako bi se spriječilo prevođenje prednje tibije
  3. eliminira udarni prodor koji se osjeća kada se pacijent ispusti u standardni kruti graničnik od 10 stupnjeva

FourcePoint Hinge Technology djeluje na poboljšanju DonJoy ortozu  prigušivanjem produženja zgloba koljena, što poboljšava mehaničke performanse ortoze i smanjuje posmične sile u koljenu. Obraćajući se položaju “u riziku”, otpor zgloba uključuje zadnjih 25 stupnjeva ekstenzije koljena.

Šarka FourcePoint u kombinaciji s 4-Points-of-Leverage manžetom i remenom pruža udobniji nosač koji smanjuje prednje posmične sile u koljenu. To je korisno za pacijente jer smanjuje opterećenje zacjeljujućeg ACL usatka, pružajući stabilnost nestabilnom koljenu s nedostatkom ACL-a ili za profilaktičku uporabu.

Media